Oblíbená restaurace?
0

32 příspěvků k tomuto tématu

Posílejte odkazy na Vaše oblíbené restaurace. Jsem vcelku gurmám a ačkoliv jsem toho doma (v Praze) zkusil hodně, dávejte Vaše tipy!

Jsem masovej typ, takže u mě vede U Bílé Krávy, Čestr od Ambiente a Brasiliero taktéž od Ambiente. Bohužel poslední zmíněná jde s kvalitou v posledních letech dolů.

Dále doporučuju Divinis.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Zrovna jsem přemýšlel o založení podobného tématu. Jen bych rád doporučení na nějakou kavárnu kde nedělaj kafe do kýble a neřikaj mu presíčko, neznaj nic jako pikolo a podobný neexistující nesmysly.

Jinak nedávno jsem navštívil U Dominikána a docela mi chutnalo...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Pokud jde o maso (tedy myšleno pořádné hovězí), tak nic moc lepšího, než bylo uvedeno, v Praze není. Mrzí mě, že Brasiliero jde s kvalitou dolů, už jsem tam asi 2 roky nebyl a těšil jsem se, že si tam zase někdy udělám masovou vycházku. Tak snad nebudu zklamán.

Dostal jsem dobré reference na El Barrio de Ángel (na Andělu), ale já jsem příliš nadšen nebyl. Ovšem nutno dodat, že po mnohých zkušenostech se steakhousy z USA jsem trochu náročný :-)

Pokud chcete slušné maso za velmi rozumnou cenu a obejdete se bez nóbl prostředí, tak dva tipy:

http://www.stejkarna.cz/ - trochu zvláštní podnik, ale chutnalo mi tam

http://www.lokola.cz/detail/2694/steak-bar-u-mlyna - tohle mám zatím jen podle důvěryhodných referencí, sám jsem se tam ještě nedostal.

A nebo si dát tu práci a udělat si steak doma. Třeba stejkárna prodává i slušné maso, případně je pár řeznictví, která mají výborné jihoamerické hovězí. Když máte dobré maso, tak si doma i na pánvi připravit steak přesně podle chuti je docela jednoduché. S trochou snahy k tomu uděláte perfektní domácí steakové hranolky a máte gurmánský zážitek doma.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Corleone - je fajn, že se najde ještě někdo, kdo neuznává presíčko, nezná nic jako picolo a když mu donesou kýbl místo espressa, tak jim to zfleku vrátí :-) V Čechách by kávoví nadšenci potřebovali trochu revoluci, aby se provozovatelé naučili dělat kávu správně (přístroje většinou mají dobré, ale kvalita personálu je tristní).

Jako kávový nadšenec si dělám kávu doma, espresso, dovolím si tvrdit, mám lepší než v 99 % českých kaváren. S vybavením do 10 tisíc a čerstvě praženou kávou z menších pražíren (surovina je důležitější než to vybavení). Pokud chci jít někam na espresso, tak mám problém. Ale pár tipů se najde. Téměř vždy je dobré navštívit podnik, který je nějak spřízněný s dobrou pražírnou - pak je záruka dobré suroviny a dost často i dobrého zvládnutí.

Al Cafetero, Praha 3 - pěkný podnik i s alternativními způsoby přípravy, které stojí za vyzkoušení.

Dům kávy na Letné - sice nijak exkluzivní adresa, ale vždy dostanu perfetní kávu (espresso, cappuccino), skvěle si popovídám o kávě a ještě si koupím zrnkovou kávu domů.

Café Lounge, Praha 5 - celkově jedna z nejlepších pražských kaváren, kde vědí, co a jak.

U Zlatého korálku, Jílové u Prahy - když chytnete baristku Petru Veselou (mimochodem baristka roku, autorka Knihy o kávě, koordinátorka SCAE a průkopnice kávové kultury v ČR), tak máte vyhráno.

Určitě se také vyplatí sledovat výsledky soutěže Barista roku a zajít do podniků, kde pracují ti lépe umístění soutěžící.

Bohužel platí, že je lepší se vyhnout "renomovaným" kavárnám v centru. Zde je hezký a poučný článek na toto téma z espresso marathonu:

http://www.gurmetklub.cz/i-espresso-marathon-aneb-krava-krava-krava.html

4.4. vyšel v HN hezký článek od opravdových odborníků, kde vybrali nejlepší české kavárny. Z vlastní zkušenosti ten seznam můžu doporučit. Můžu zaslat pdf, pokud máte zájem.

Jinak v Brně je prý pár skvělých kaváren (Fusion, Spolek atd.), ale bohužel tam nemám osobní zkušenosti.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasím s Kamilem, že kávová, potažmo kavárenská, kultura v Čechách je mírně řečeno hrozivá. Poměrně běžně vracím "lavory" s hnědou vodou, s odkazem na to, že jsem si objednal espresso. O vídeňské kávě s rostlinou šlehačkou nemluvě :-!

Nicméně několik prvních vlašťovek nebo stálic tu je, již zmiňované Al Cafetero, kde dostanete nejen kávu, ale i příběh, jak se sklízí, jaké chutě jsou dominantní apod. Po několika návštěvách tohoto skvělého podniku jsem přestal zatracovat filtrovanou kávu, ať již v aeropresu nebo vacuum potu. Navíc je zde nabídka výborných rychlých jídel (toskánská zelenina je naprosto super).

Na rychlé obědy doporučuji v centru bistro Universal a na pivo rád zajdu do Lokálu, je jedno do kterého.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

V El Barrio de Ángel jsem taky byl a u mě se zklamání nedostalo, ale není to restaurace, kam bych šel podruhé.

Co se týče Ambiente, tak třeba jsem jen vychytal špatný den :). Teď budou rekonstruovat U Radnice, takže bude cca měsíc zavřená. A právě ve Slováči jsem nebyl spokojený.

Ještě doporučuju Na Kopci. Není to zrovna polohově dostupný, ale vynikající rodinná malá restaurace s výborným servisem a panem Eliášem v čele.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Palda - neříkám, že El Barrio de Ángel bylo přímo zklamání, ale jak píšete, podruhé bych tam nešel.

Přesně tak - Brasiliero U Radnice se mi líbilo podstatně více než to ve Slovanském domě. Tak snad po rekonstrukci zase začnou na vysoké úrovni ;-)

Díky za doporučení.

Já už moc tipů nemám. Snad jen Sansho, to je teď ale tak "IN", že tím asi nikoho neohromím.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Kamil: Díky Ti, je fajn vědět, že v tom nejsem sám. Věřím, že v Praze je kaváren dělajících kávu (a servis kolem) správně víc, já se ale bohužel do Prahy nedostanu tak často, jsem z Kolína (kde je to bohužel tragedie). Obecně si myslím, že ten "zakopanej pes" tkví v tom, že Češi se za 40 let okupace naučeli držet huby a snášet všechno a tohle jsou ještě takové pozůstatky - neozvou se, když jim někdo přinese hněďáka v kýbli a k tomu tu hroznou smetánku v kelímku, rádoby Boloňské špagety s kečupem a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Co se týče vlastního nádobíčka, zní to skvěle a asi bych do toho šel, pokud by nás třeba bylo doma víc, kdo si potrpí na dobrou kávu, ale to bohužel není a tak se mi to jeví trochu jako rozmar...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Výborná restaurace obecně: restaurace v hotelu Esplanade (obzvlášť ty snídaně!!) a restaurace v hotelu Marriot. Výbornou tomatovou polévku a guláš mají v Barrocku na Pařížské, ostatní položky taky nezklamou.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Kamil - Ještě se chci zeptat na ty řeznictví jak jste doporučoval. Dáte nějaký konkrétní tip? S kvalitním řeznictvím je to asi stejné jako s výše zmíněnou kávou a kavárnami.

Jsem spíš zastáncem pravých řeznictví než odběru masa od restaurací, tam je ta cena trochu nadsazená :).

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

No ale ani v Praze jich není dost - řekl bych, že tak tři čtvrtě podniků nedokáže udělat espresso vůbec a i v tom zbytku nemusí ten výsledek odpovídat mým představám. V Kolíně bohužel nemůžu pomoci - tam to neznám a ani jsem o ničem neslyšel. Vlastně jo - kousek je Kutná Hora a tam je Kavárna na Kozím plácku. Ovšem tam nedostanete espresso, jen vac-pot či french-press. Ovšem pokud je mi známo, tak kávu berou z Doubleshotu a La Bohéme Café, což jsou jedny z nejlepších pražíren u nás.

On není problém jen v tom, že se málokdo ozve, když nedostane espresso podle jeho představ. Druhý problém je, že většina lidí odkojených turkem požaduje nápoj o objemu alespoň 150 ml. I když italové mají 25 ml a SCAE za espresso považuje 25-35 ml.

Já naučil pít přítelkyni cappuccino (do té doby se kávě vyhýbala) a tak dělám doma vždy jedno espresso a jedno cappuccino (tak 2x-3x denně), což je pro domácí pákový kávovar ideální zátěž.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Palda - zrovna ta Stejkárna má velice rozumné ceny za samotné maso. Jinak souhlasím, že s řeznictvím je to u nás taky těžké. Pokud jde o hovězí maso, tak není často řádně uleželé a steaky z něj pak při nejlepším žvýkavé nebo úplné podrážky.

Pokud jde o nějaké tipy:

- The Real Meat Society - http://www.trms.cz/

- Robertson - http://www.robertson.cz/cz/index.php

- Makro - překvapivé, ale seženete tam slušné maso za super cenu - nedávno jsme grilovali ořech z makra a i mému náročnému jazýčku to sedlo.

- Kšána (a syn) - z takových klasických pražských řezníků asi to nejlepší

- jednou jsem zkusil uruguayské maso z nějakého slevomatu (od firmy Selavita) a nebál bych se doporučit. Ovšem stránky jim nějak nefungují, tak možná už neexistují.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Super založené vlákno :-) Vzhledem k tématu, v Praze jsem toho zatím moc nenavštívil, ale z toho kde jsem byl, tak chválím Le Terroir - až na drobné detaily, když už mi číšník připadal spíše jako sluha, jsem se výborně najedl! Jinak zanedlouho se chystám na další restaurace v Praze, tak doufám, že to tady bude žít. A bude se zde komunikovat.

A všem, kteří jsou z Prahy a nevědí kam na jídlo přeji strávit měsíc na Severní Moravě, potažmo v Třinci. To je teprve tristní! :-D

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak, není nad to když někdo uvádí v biu na twitteru, že je milovníkem kvalitní kávy a pak se dočtete, že jeho oblíbenou kavárnou je SB:D Pokud zavítáte do Č. Krumlova, můžu doporučit Pappa's nebo 99 Restaurant, nic jiného ani jako restauraci nazvat nelze:D

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Všude, kam chodím a chutná mi tam:

Čerstvé mořské ryby a potvory - Aromi.

Maso z českého strakatého skotu, výborné pivo a nejúžasnější buchtičky ze šodó - ČESTR.

Velmi vtipný koncept české kuchyně - Lokál.

Vynikající česká kuchyně za Prahou Václava Friče, absolutní povinností jsou povidlové taštičky - Na Pekárně, Čakovičky.

Rustikální a rafinovaná česká kuchyně v krásném prostředí za Prahou - Penzion v Polích.

Originální belgická kuchyně se srdečným majitelem - Auberge de Provence

Kdo chce vsadit na jistotu, zkusí Grand Restaurant výběr: TOP 10 restaurací zde.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Nepochybně také skvělé maso najdete v La Finestra. Stejný majitel jako Aromi na Vinohradech, které je zaměřené spíše na ryby a pastu.

Na Pekárně navštívit je skoro povinnost :-) učil jsem se u pana Friče vařit.Bodrý chlapík stejně jako jeho kuchyně!

Zajímavá restaurace je Sancho - http://www.sansho.cz - stejný majitel jako TRMS. Neskutečné maso!

Na Vinohradech je řeznictví http://www.pavlis.cz a vůbec není špatné. Podobně je dobré řeznictví Turek v Jindřižské ulici u věže.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte, som síce zo Slovenska ale keby že náhodou zavítate aj tu (konkrétne do Žiliny) tak poradím isto: http://cafepassage.sk/ perfektné čaje a káva taktiež a veľmi príjemné posedenie pri počúvaní Jazzu

Grand Brasserie www.grandcaffe.sk/ všetko rovnako ako aj pri prvom ale tu majú svoju vlastnú pražiareň a ako aj sami tvrdia majú jednu z najlepších káv na Slovensku

Čokoládovňa Bon Bon http://www.cokoladovna.net/ najlepčia čokoláda na svete, isto poznáte keďže aj u vás sú tieto podniky.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Myslím si, že mašina na espresso je na doma zbytečný luxus.

Náklady se vyšplhají hodně vyskoko, když uvážiš, že potřebuješ čerpadlo, aby tlak byl 9 barů a pokud máš doma alespoň trochu tvrdou vodu, tak další $ musíš dát za filtrační zařízení nebo reverzní osmózu.

Espresso také není nejvyšší dosažitelnou metou mezi kávovými nápoji, za kterou bychom se museli nutně hnát.

—http://www.piccoloneexistuje.cz/espresso/

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlašte.

Přihlásit se
0